20.5.08

Amb la previsió de pluges no caldria fer el tub

Plourà almenys 6 dies seguits

Sempre m’ha agradat estar al cas de les previsions meteorològiques (part dels meus estudis són sobre climatologia), i aquests dies he estat tafanejant bastant al web del Servei de Meteoròlogic de Catalunya, que no puc deixar de recomanar, especial pel que fa al radar de precipitacions.

Ja hi compto que en meteorologia les previsions a termini (+ de tres dies) van perdent fiabilitat a mesura que s’avança, però en principi les condicions atmosfèriques podrien mantenir-se durant una setmana i generar almenys cinc dies de pluges a les capçaleres dels rius des de dijous vinent (previsió).

Si al clima científic hi sumem el clima social que es viu a les Terres de l’Ebre, és perfectament normal que es comenci a parlar seriosament d’aturar les obres de la interconnexió de xarxes CAT-ATLL. És lògic i comprensible. I ho és perquè a aquest ritme ja podrem disposar d’aigua (no per emplenar piscines, faltaria més) fins a la tardor (és raonable comptar que hi plourà a l’agost i a la tardor, oi?). Un parell de mesures més, com per exemple reduïr la pressió durant la nit i connectar més aviat la dessaladora de Blanes acabarien de dibuixar la quadratura d’un cercle i permetrien evitar el minitransvassament de l’ebre a Barcelona.

Començo a pensar que el tub ja es tracta com una qüestió ‘d’autoritat socialista’

Carod-Rovira i la ministra Espinosa, a més del delegat de la Generalitat a les TTEE i els milers de manifestants de diumenge passat estan d’acord: amb més pluges no cal fer el transvasament, doncs la situació d’emergència ja no és tal.

Les actuals declaracions d’en Zaragoza (PSC) defensant acabar l’obra no ténen gaire sentit a menys que parlem dels diners que ja es puguin haver gastat comprant els tubs... en tot cas, crec que l’Ebre mereix una consideració de més valor que aquests diners. No s’entén una defensa numantina de la interconnexió, ara que és menys urgent o necessària, quan hi ha un risc de fracturar socialment el país... es tracta només d’autoritat? Es tracta de complir compromissos amb l’adjudicatària de l’obra, Agbar?

I l’escassa autoritat que li queda al conseller Baltasar em fa veure més clar que, no només per les recents contradiccions, ni tan sols per un alarmisme mediatitzat arran de la proposta de transvàs del Segre, és per no haver fet prou durant quatre anys que penso que algú hauria de dimitir, és per això que penso que ICV no està preparada per a gestionar Medi Ambient.

Tot plegat comença a exigir solucions racionals, intel·ligents i també sensibles al territori i a la gent. Exigeix també molt de diàleg, si aquesta canonada pot ser necessària més endevant, que no ho sabem, el territori n’ha de ser conscient, ha d’entendre-ho, i ha de tenir opció a pendre una decisió.