10.1.07

Catalunya + digital

Literatura digitalitzada, llengua globalitzada.

Google, gegant d'internet i líder dels cercadors a la xarxa, ha arribat a un acord amb la Generalitat per tal de digitalitzar els fons de diverses biblioteques, entre les quals es troba la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Llibres de Pla, Llull, Verdaguer, Joan Maragall... estaran disponibles amb un sol click arreu del món i en format digital. Des de casa podrem llegit Tirant lo Blanc o les Homilies d'Organyà -a la dreta- només amb una connexió a internet.

La inversió s'havia quantificat en uns seixanta milions d'euros comptant només amb la BC. L'acord permet incloure cinc-cents mil llibre en català dins el Projecte Biblioteques de Google.

És una notícia extremadament bona, aquest acord del conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras amb els responsables de Google (multinacional que, recordem, ofereix els seus serveis totalment en català). Més encara si tenim en compte que és el tercer acord de digitalització que es fa a Europa, i el segon en llengua no anglesa, cosa que dóna moltes facilitats a la llengua catalana.

De fet, el nostre idioma serà el més beneficia: entre tres-cents i cinc-cents mil llibres de la Biblioteca de Catalunya (amb els seus fons especials i valuosos), la del Monestir de Montserrat, la de l'Ateneu Barcelonès, la del CEC i la del Seminari -tots lliures de drets d'autor- seran penjats a la xarxa i d'accés disponible, lliure i gratuït per a tothom arreu del món.

Aquesta aposta estratègica del Departament de Cultura és, per molts motius, lloable i significativa. El més important de tots és que no caldrà demanar hora per a l'estudi de les obres originals, ja que aquestes tindran disponibilitat lliure i total. A més, permet una difusió de la literatura catalana global i lliure, hom podrà gaudir a qualsevol racó de, per exemple, les partitures manuscrites d'Anselm Clavé sense haver de comprar-ne una adaptació o desplaçar-se. Sens dubte les facilitats i la disponibilitat estimularan la lectura en general, qué també ha d'ésser un objectiu important.

La literatura catalana pren valor amb aquest projecte, gràcies a l'impuls del govern i de l'empresa Google. El portal books.google.com serà traduït al català per tal d'accedir a la cerca de llibres.