29.5.08

Analitzem el logotip d'ERC

Qüestió de logo

Avui dia els logos, senyals i marques són molt importants per a la comunicació i per a la identificació de missatge i objecte. En el cas dels partits polítics, tot això s’ha d’extendre a un ‘target’ o públic objectiu enorme, i per això es té molta cura dels colors, formes i sigles que conformen el logotip.

A ERC vàrem fer un canvi de logotip entre dos periodes electorals, un de creixement i un altre de decreixement. És un canvi que mereix un anàlisi una mica menys superficial i una mica menys banal del que he pogut llegir o sentir arreu.

Aquests són els trets diferencials: El nou logotip elimina la línia que delimita el triangle amb les quatre barres catalanes, es presenta en la butlleta electoral sobre fons negre i genera, a més, un canvi de sigles (d’ERC a esquerra, en minúscula).

En primer lloc, el canvi de logotip arriba motivat per la iniciativa de modernitzar la imatge corporativa del partit i alhora garantir un únic logotip per al territori del Principat, del País Valencià, de les Illes Balears i Pitiuses, i d’Aran. Ha estat una actualització visual i una uniformització d’imatge. La implantació territorial del partit havia trobat, sobretot al País Valencià, l’escull visual que suposa un partit amb un logotip i sigles generals (ERC) que s’intentava evitar amb un logotip i sigles territorials (ERPV), tot generant una despesa extra en l’edició de material.

Per tant, modernització, uniformització d’imatge i estalvi econòmic són els objectius assolits amb el canvi.

Però, en segon lloc, cal exposar el que d’una forma més abstracta ha acabat significant aquest canvi. D’entrada és evident que el logotip ha generat confusió davant l’electorat, doncs els trets que feien identificable la papereta electoral d’ERC queden diluïts (les quatre barres, molt més petites i menys identificables sobre fons negre), o eliminats (les pròpies sigles ERC).

I això ens porta a un factor menystingut, que és el canvi simbòlic de sigles coincidint amb una aposta estratègica per governs de coalicions d’esquerres, sumat a un cicle electoral en davallada, amb l’afegit de responsabilitats de govern i altres factors... el resultat de tot plegat ha estat una impressió de que ERC ha relaxat els valors republicans (R) i nacionals (C), que en són els trets diferencials principals en l’espai polític català. Impressió que pot ser més o menys extesa, o més o menys fomentada per algun adversari polític, però que en tot cas està arribant al mateix moment que un cicle electoral negatiu.

I és per aquests dos motius pels quals vull proposar una correcció d’aquests trets, que es fonamentaria en el manteniment de les sigles ERC al Principat, que és on s’ha percebut la impressió negativa pel canvi. Alhora, l’ús de l’actual en la forma extesa (tota la denominació del partit) a cada territori en les formes que es determinin, i l’ús del logo en papereta electoral sobre fons blanc per millorar la identificació de les barres i les sigles. En definitiva, proposo una convivència d’imatge corporativa que recuperi les sigles al Principat com a marca electoral i defugi confusions o impressions negatives.

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola crac! gràcies pel missatge..

em sembla que sóc l'únic no afí a l'actual direcció que -en canvi- està encantat amb el nou logo!

m'agrada visualment: molt modern. i com tu dius, penso que n'hem de tindre un de sol arreu dels ppcc

em sembla que al congrés la gent de R.Cat presentaran una esmena per tornar a l'antic, i la gent d'EI una per incloure 'republicana' davall de 'esquerra': votaré en contra de les 2..

petons, i fins dissabte!