1.2.07

Nova llei de finançament dels partits polítics

Prou finançament obscur!

Ahir Esquerra va anunciar que havia arribat a un acord amb el PSOE per tal de tirar endevant una nova llei de finançament de partits. L'actual data de l'any 1987, fins a 29 vegades les propostes de renovació han quedat oblidades als calaixos i els resultats d'aquesta legislació clarobscura són ben visibles: els partits acaben essent influenciats pels lobbys empresarials que més paguen. Calia fer una nova llei que aturés les operacions mancades de transparència i que donés potestats sancionadores als tribunals.

Segons la notícia, aquest acord s'estendrà a la resta de partits polítics del parlament espanyol (fins i tot el PP s'ha mostrat receptiu), això significaria que la llei té força possibilitats de tirar endevant.

Això malgrat que les propostes dels partits més de dretes (PP, CiU, PNB) pretenien una limitació molt laxa de les donacions per part d'empreses, cosa que partits com Esquerra volien eliminar -és a dir, que només les persones físiques poguéssin fer donacions-. Calia posar punt i final al sistema actual de donacions anònimes, amb les quals ningú pot conèixer els sospitosos comptes dels partits polítics, i els compromisos que adquireixen els polítics amb aquelles persones poderoses o empreses que aporten ingents quantitats i no ho fan a canvi de res. Amb la nova llei, això quedaria limitat a un màxim de 60.000 euros anuals, prohibint que siguin anònimes.

A més, fins ara l'organisme judicial encarregat de fiscalitzar els partits polítics -el Tribunal de Comptes- no tenia gaire capacitat d'inspecció i cap capacitat de sanció davant dels incompliments i els comptes poc clars. Això canviarà: si un partit no presenta puntualment el seus estats financers en tota regla se'l pot multar deixant de rebre subvencions públiques -les que reben els grups parlamentaris per finançar la seva activitat-.

Parteixo d'un optimisme moderat, perquè s'acaba amb les donacions anònimes (que ja vaig criticar en aquesta entrada, a propòsit de l'afer Xavier Vendrell), imposa límits i capacita els jutges per actuar contra els partits. Ara bé, diuen que 'feta la llei, feta la trampa', i segurament els poders econòmics seguirant tractant de comprometre els poders polítics amb els seus interessos particulars, enfront de l'interès general. Que no s'hagi assolit un consens per prohibir les donacions d'empreses és mostra de que les mans no estan del tot netes....