24.7.07

Límits a la llibertat d'expressió

L'estat espanyol segresta 'El Jueves'

El setmanari satíric 'el Jueves' ha estat segrestat judicialment per la justícia espanyola a causa d'una portada on s'identifiquen l'hereu de la monarquia i la seva dona. La vinyeta en qüestió els mostra en una postura sexual alhora que fa broma amb l'anunci del govern Zapatero dels 2500 euros per nen d'ajuda a les famílies. "Seria el més semblant a treballar que he fet mai", diu. Divertida és, sens dubte!

El debat que s'ha generat no es pot menystenir, arribant al govern espanyol -que es planteja canviar la legislació per obsoleta- i potenciant la mateixa revista -web col·lapsada, especial sobre la portada censurada-.

Jo vull fer unes quantes reflexions... La primera: Com una caricatura pot ser objecte d'un delicte contra l'honor de les persones o contra la corona -injúries contra la corona, gran contradicció de la deficient democràcia espanyola-? No estem parlant d'una foto o d'un nom, un dibuix només s'assembla o s'identifica -amb més o menys èxit segons la traça del dibuixant-, per tant no pot ser una altra cosa que una apreciació subjectiva que en cap cas pot ser vinculant. La justícia no s'ha de bastir sobre apreciacions, encara que sigui amb una caricatura que pot identificar fins i tot un nen de vuit anys.

La segona, que ja l'he apuntat, és com un estat i el seu poder judicial es permeten l'esquizofrènia d'assumir la igualtat de tots i la llibertat d'expressió i alhora mantenir el cap de l'estat i la seva família com quelcom inviolable. Qualsevol jutge que dóni valor als drets col·lectius no avantposaria un suposat honor de la casa reial espanyola a aquests.

La tercera és l'efecte: s'ha generat un debat sobre la corona i les seves excepcions constitucionals que no ha fet sino afavorir el republicanisme!