26.6.06

Pepe Montilla candidat del PSC

El nomenament de Montilla enterra el catalanisme del partit socialista.

La direcció del PSC ha demanat a José Montilla, ministre d'Indústria del govern Zapatero, que sigui el candidat a la presidència de la Generalitat i ell ho ha acceptat. Amb aquesta maniobra Zapatero i el sector més espanyol i de més obediència central al PSOE s'assegura el control del partit català.

Avui s'ha consumat la maniobra de Zapatero de plantar un home seu al capdavant dels socialistes catalans empenyent fora el 'corcó' Pasqual Maragall. Si ja va fer córrer el rumor, des de fa més d'un mes, trucant des de Moncloa a en Miquel Iceta perquè aquest ho esbombés als quatre vents, ara ja ha estat decidit i el Consell socialista ho haurà de ratificar el 15 de juliol.

HABEMUS MONTILLAM. Després de la renúncia de Maragall, la sociovergència s'obre camí. El propi José Montilla ha acceptat la candidatura, tot dient que ha de parlar amb polítics, sindicats i empresaris per tal de perfilar el seu programa. Alhora, en Iceta ha declarat que les llistes no estan tancades ja que el partit s'hi posarà al setembre. No se sabrà fins llavors, doncs, qui serà el número dos de la candidatura socialista tot i que s'apunta a Jordi Castells, Montserrat Tura o el propi Miquel Iceta.

No hi ha hagut però cap declaració referent a l'acord electoral amb CpC (Ciutadans pel Canvi), tot i que alguns socialistes comenten que aquesta entitat ja no té raó d'existir. CpC advertia que es replantejaria la coalició si Maragall no era el candidat.

Reaccions vingudes de fora

Carod-Rovira ja va dir fa dies que la candidatura de Montilla il·lustra l'acompliment del 'somni català' que permet que persones nascudes a fora de Catalunya o, com ell, amb familia castellanoparlant, es puguin presentar a unes elecicons per a ser president del nostre país. El president d'ERC advertia que el moment per parlar de pactes postelectorals és en el el moment postelectoral, i que com és evident el que prefereix Carod és que Montilla votés la seva investidura.

Felip Puig, el portaveu que fa servir CiU quan ha d'encetar el discurs nacionalista, ha carregat contra Montilla dient que és l'home de la 'lectura restrictiva' de l'Estatut (Estatut per al qual CiU ha demanat el 'sí' desacomplexat). Puig ha declarat que "Montilla no és la persona més indicada per actuar a favor de les ambicions (?) que marquen el nou Estatut. Segons CiU, era Montilla i no pas Carod ni Maragall l'artífex del tripartit, tot i que suposo que l'afirmació la fan per carregar-li allò més negatiu.