22.6.06

Confirmat, eleccions a la tardor

Maragall demana al PSC que respecti la feina del tripartit.

El president ha sortit de la trobada amb en Zapatero tal i com n'ha entrat, amb la seva retirada sota el braç, però ha aprofitat per prevenir Zapatero contra els pactes sociovergents amb CiU.

En ple debat intern, el sector més catalanista del PSC marca distàncies i el conseller de Ciutadans pel Canvi anuncia la seva marxa.

A més, el president serà expedientat per la Junta Electoral a causa de la crida a la participació al missatge institucional.

En la reunió amb el president espanyol, Maragall a més de comunicar-li que no serà altra volta candidat a presidenciable, ha acordat bona part del desplegament del nou Estatut que aquest passat diumenge es va aprovar en referèndum. Ha aprofitat per deixar clar que dissoldrà el Parlament a finals d'agost i que per tant les eleccions es farien a l'última quinzena d'octubre, tot just quan es compleix el tercer any de la legislatura.

Per fer aquest desplegament incial estatutari, s'ha abordat la necessitat d'anar estructurant les noves comisions per a assumptes econòmics i infrastructures que cal crear, entre d'altres. A més, és rellevant que s'hagi previst ja que algunes competències es cediran als ajuntaments.

És rellevant que el president torni a advertir Zapatero i a denunciar clarament la sociovergència sempre que en té l'oportunitat. Avui Maragall després de reunir-se amb Zapatero ha parlat als diputats del PSC al Parlament demanant que "no malmetin la nova etapa iniciada amb el Pacte del Tinell" i els ha animat a continuar-la. A més, Maragall també ha dit que no permetria que s'identifiqués Catalunya o el nacionalisme amb un sol partit.

Pinten bastos al carrer Nicaràgua.

La lògica desconfiança del catalanisme progressista dins el PSC envers la nova línia dura i gens autònoma aliniada amb el PSOE s'obre camí per la via de la disenció o fins i tot de la deserció. És de preveure una reestructuració dels òrgans directius i un gir en els criteris per elaborar les llistes electorals.

Alhora, si ja ahir comentava que calia estar atent a les reaccions que vinguéssin de Ciutadans pel Canvi, avui el conseller Josep Maria Vallès ha dit que fins i tot podria dimitir abans d'acabar la legislatura i que no repetirà a les llistes, en una entrevista a RAC-1. Vallès ha dit que CpC decidirà properament el futur de l'entitat i la vigència del seu projecte, alhora que ha respectat la possibilitat que Montilla sigui el candidat del PSC.

La Junta Electoral Central expedienta Maragall.

El missatge institucional del president, on a TV3 i TVE lloava la proposta d'estatut i instava a la participació, ha estat motiu de l'obertura d'un expedient sancionador per part de la JEC arran de la denúncia del PP.

Cal recordar que avui el Parlament de Catalunya ha fet un solemne homenatge al desaparegut exconseller de Comerç i Turisme Pere Esteve, un gran polític catalanista.