27.6.06

Carod i Puigcercós es presentaran junts

Eleccions amb tàndem republicà.

Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós aniran junts a les eleccions catalanes de l'octubre dins un mateix tiquet electoral.

Avui ho ha aprovat i fet públic l'executiva d'ERC després de dos dies de debat a Castelldefels, malgrat que tant l'un com l'altre han manifestat certes reticències. El moll de l'ós d'aquest 'tiquet' és presentar a l'electorat un partit unit, que no només no perd pistonada sinó que pot i vol guanyar força.

Ahir ja n'havia parlat i avui ha estat confirmat. Carod serà número 1 i Puigcercós número 2 a les llistes per Barcelona d'Esquerra Republicana de cara a les properes eleccions al Parlament. Es repetirà, per tant, l'última fòrmula electoral -eleccions al Congrés dels Diputats de l'estat espanyol- on ambdós formaven part del mateix cartell.

ERC pretén mobilitzar tot el seu electorat potencial (almenys el mateix que li va donar suport a les darreres eleccions espanyoles, uns 638.000 vots). Per sobre de les lectures de rivalitat interna, hi ha la voluntat, l'empenta i fins i tot la necessitat del partit de fer bons resultats.

CAROD ha remarcat que aquesta opció "és la millor imatge", "una Esquerra forta que vol anar a totes i anirà a totes", segons diu, es tracta d'una suma d'esforços donant a entendre que ERC pensa carregar tots els cartutxos en aquestes eleccions. Ja en vistes a les eleccions ha donat un parell de missatges importants: que ERC segueix tenint un "perfil propi" sent l'única força catalana d'esquerres que no és dependent del PSOE i garantia de progrés nacional i avenç social; i també que malgrat que l'Estatut "no és el que volíem", "és el que tenim" i per tant el compliran i l'estiraran "en favor de la majoria social".

També ha deixat clar que "Esquerra aspira al màxim" i que no pensa fer cap pacte condicionada per noms, cognoms o orígens, en clara referència a la candidatura de José Montilla com a presidenciable del PSC.

PUIGCERCÓS ha dit que cal sumar esforços al Parlament de Catalunya "que és el decisiu" mitjançant el lideratge de Carod. Alhora, ha explicat que la decisió ha estat de l'Executiva nacional, la qual serà ratificada el 22 de juliol al Consell Nacional de la formació. Per a Joan Puigcercós, és Carod "la persona més indicada per encapçalar" el projecte d'Esquerra.

Opinions diferents

Part dels sectors d'opinió republicans s'adonen que un mal resultat electoral o una campanya anti-ERC com la del referèndum podria acabar cremant els dos líders, com exposa el company blocaire Marc Espasa. A més, la necessària dimissió de Puigcercós dins el parlament espanyol comporta buscar un altre cap de cartell, tot i que el nom que ja va sonant és el de Joan Ridao, home fort en la negociació de l'Estatut -de fet és pare de bona part del text que no s'ha retallat-. Això suposant que el propi Puigcercós no vulgui retornar al Congrés, cosa que ja va causar confusió pública en el cas de Carod amb l'última maniobra inversa.