14.6.07

Montilla ha de ser exigent amb Zapatero

"Sigui ferm, clar,
i fins i tot incòmode si fa falta"


Això li ha reblat Joan Ridao a José Montilla en una sessió al Parlament. I és que Esquerra, Convergència, i la petita i mitjana empresa catalana han coincidit en constatar que Montilla no pressiona i el PSOE se'n desentén, en el que respecta a l'autogovern. Alhora, Puigcercós continua amb les seves estratègies malgrat el clatellot d'ahir de Montilla.

CiU i ERC hem coincidit al Parlament criticant la inacció i passivitat del President Montilla a l'hora de defensar les previsions de l'Estatut en traspassos, en les infrastructures i millor finançament. Certament al PSOE no li interessa resoldre res en favor nostre tenint unes eleccions d'aquí mesos, i si tal i com s'intueix acaba guanyant la dreta espanyolista... tindrem el país aturat més anys. Resulta curiós que hagi de ser Esquerra, l'únic partit catalanista oposat al text, sigui qui més l'ha de defensar davant la passivitat dels que l'acollien amb entusiasme. Queda clar que per ben poc ha servit un text tan sotmès i poc ambiciós, que el país es defensa i es construeix pas a pas a les taules negociadores, condicionant suports.

Sincerament, el millor favor que poden fer els socialistes per Catalunya a dia d'avui és tancar traspassos amb la Generalitat (renfe, aeroport, diversos de l'estatut) i ràpid, perquè crec que en menys d'un any hauran de fer les maletes de la Moncloa. Ja sé que Catalunya no és la seva prioritat, sinó salvar-li la cara a Zapatero al preu que calgui, i que el PSOE no deixarà anar l'estendard espanyolista que reforça la seva imatge. Però li servirà d'alguna cosa? Europa es torna més conservadora i l'Estat espanyol més carca i més intolerant.

Coincideixen també els empresaris (Pimec) a l'hora de criticar que el President no hi posa energia en les negociacions. Calen "decisions ràpides", perquè l'empresa catalana, com la gent, nota que el mal funcionament de renfe, la manca d'inversió en infrastructures, el retard del TAV, l'anticuat model aeroportuari, el nou finançament que no arriba mai... li fa mal, li resta eficiència. Això, per si algú encara pensava que és un caprici dels catalans.

PUIGCERCÓS, 'MARCANT PAQUET'

El conseller de Governació i Secretari General d'Esquerra ha manifestat que continuarà marcant perfil en públic i en privat, en la línia del missatge exigent rebut de la militància, 'ha fet seu part del discurs' dels corrents crítics. Això malgrat la crida a la prudència de Montilla, a qui li exigeix més fermesa davant el govern espanyol si vol menys soroll. No pensa deixar el govern, però té la vista posada al Congrés Nacional d'Esquerra (2008), desactivar els corrents crítics (davant un Uriel Bertran que vol fer tàndem amb Carretero per renovar la direcció) i també el seu objectiu de ser el cap de cartell a les eleccions del Parlament l'any 2010.

Almenys, el que és cert, és que Puigcercós fa declaracions i Ridao planta cara, mentre que Carod-Rovira ho eludeix, posant pau a l'executiu català. Sincerament crec que caldrà remodelar la relació partit-govern, ja que en Ridao té avui dia més veu i capacitat d'acció (de fet, fins i tot més lideratge mediàtic) comparant-ho els dos líders d'Esquerra, ambdós a Govern amb les evidents limitacions que això comporta.