5.7.07

Regions o vegueries?

Què és això de les vegueries?

Fa uns tres anys comentava amb algun amic això de les vegueries. I encara no he acabat de veure'n l'aigua clara, de fet segons l'enquesta del CEO, la meitat dels catalans no sap ni què són.

Malgrat la meva bona col·lecció d'atles històrics, gairebé no trobo les vegueries al lloc que la història les ha posat. Un nom medieval, sens dubte amb component tradicional... tradicionalista fins i tot. Però la gent no ho coneix, ni s'hi sent identificada, no veu clar que les vegueries haurien de significar la regionalització del principat, el desplegament del govern de la Generalitat, la desaparició de les antiqüades províncies i la consecució de projectes cohesionadors -sobretot a la regió metropolitana-, a més d'una democràcia més propera.

Sincerament, trobo més encertada la denominació Regions. Hi ha qui pensarà que és un nom més administratiu que no pas tradicional, però cal tenir en compte que el govern de la Generalitat republicana ja el va usar. També que la seva comprensió és més propera. I, com no, que el mot 'regió' dins el territori contradiu que es parli de catalunya com a regió.

A més, donada la rivalitat Vic-Manresa i el territori composat per la Vegueria o Regió Central, trobaria més adient crear una altra regió amb eix a Vic (Osona, Moianès, Lluçanès, Ripollès, Garrotxa), que en diria 'Baix Pirineu'. Hi ha qui parla d'una vegueria al Penedès, davant la qual ni m'oposo ni m'hi deixo d'oposar... veiem primer la utilitat i les funcions.

Oi que es nota que m'apassiona la geografia? xD

3 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi ja m'està bé el nom de vegueries ja que el de regions ja té un clar significat ( el Principat és una regió dels Països Catalans o de Catalunya, agafa el nom que vulguis;) )

El principal obstacle de les vegueries és, precisament, que s'han de desmuntar les províncies (ja veig a espanyols en senyal de guerra) però molt especialment que s'han de desmuntar les diputacions (ja veig a socialistes en peu de guerra)

Isaac Garcia ha dit...

Home, no entenc una Païssos Catalans com a integració de regions sinó com a integració d'estats... entre d'altres coses perquè dubto que cadascun dels territoris assoleixi la seva sobirania al mateix temps.

Respecte de desmuntar les províncies/dipus, jo potser veig més oposició des de l'espanyolisme (negant una província única o una reprovincialització) que des dels socialistes, doncs l'equilibri de poders es podria mantenir.

Papitu ha dit...

Al departament de Salut fa un munt d'anys que es treballa amb el que ells anomenen regions sanitàries que més o menys corresponen a la divisió administrativa de les vagueries.