30.5.07

No hi haurà tripartit a BCN

L'encert de Portabella

Avui Jordi Portabella, encara tinent d'alcalde de Barcelona, ha anunciat que Esquerra no repetirà pacte de govern amb els socialistes davant el toc d'alerta que la ciutadania ha donat. Ha estat l'únic polític de capçalera que ha anat més enllà dels banals comentaris sobre la reflexió que cal fer arran de l'abstenció generalitzada.

Entenc que no és una decisió fàcil. Ser a Govern permet complir prorama, fer la feina que toca, gestionar, fer-te visible i demostrar la teva utilitat com a polític i com a partit. Malgrat això, la ciutadania demana més del que es pugui aconseguit amb un altre pacte de govern, i Portabella s'adona que això pesa més que seguir gestionant bé la parcel·la d'Esquerra com fem des de 1999.

En política catalana, ha arribat un punt que cal anar més enllà. La ciutadania més activa i conscient està esgotada, la majoria no es creu els polítics i la resta vota amb inèrcia i somnolència. Necessitem un revulsiu, una nova de fer política i també noves propostes polítiques per als problemes grans i feixucs... perquè el ciutadà ha vist que Catalunya ja no va enlloc, després de la desfeta de l'Estatut.

Això no es pot plantejar en dos dies, ni tampoc a partits instal·lats en la precarietat actual que fan veure que no ha passat res. Portabella i el seu equip s'adonen que cal replantejar moltes coses i que és preferible no tornar-se a implicar en governs que no es replantegen res. No es tracta de si repetir o no repetir un tripartit d'esquerres, va més enllà... es tracta de què cal fer per la gent des del governs, es tracta de no fallar a la confiança.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Per a un partit independentista és molt problemàtic arribar a un acord de govern amb forces que no ho són. Penso que és molt millor, i més pràctic, arribar a acords puntuals amb qualsevol altre força que defensi un interès similar.

Trencada l'hegemonia de l'etapa CiU a la Generalitat, ara va sent hora de fer el mateix a l'alcaldia i d'evitar una hegemonia socialista a la Generalitat.

Per cert, aquesta decisió encara fa més incomprenssible l'encaparrament d'Esquerra a Badalona per voler entrar a l'Ajuntament.

Uribetty ha dit...

Sembla que alguns dirigents d'ERC ja començen a veure que el tripartit no és del tot viable i útil per la independència.
Moltes seccions locals haurien de prendre exemple.
Si em permets vull comentar al company carquinyol un apunt, tot i que ERC de Badalona afirma que és favorable al tripartit, poso en dubte que ho faci a un mòdic preu. Aquest tripartit ha desgastat molt a ERC i ells ho saben, a més, cal tenir en compte que si ERC va a la oposició el millor és que el Govern sigui amb CiU, si no és així, aleshores ERC està encaminada al suïcidi. A més recorda que com ha dit en Vives, l'opció tripartit depen de la militància, no d'ell.
Salutacions als dos.

Isaac Garcia ha dit...

És curiós perquè les seccions locals fins al moment han estat més aviat mesurades, no hi han hagut grans declaracions a part de les dimissions (que entenc) a Berga i Vic. Noto com una mena de clima "aviam qui és el proper que diu alguna cosa".

Però en fi, les seccions locals ténen força independència a l'hora de pactar, i els pactes locals es fan tenint en compte el poble o vila i les seves necessitats, més que no pas amb una idea general. CiU al Masnou no és el mateix que CiU a Premià, en un poble els vàrem treure del poder després de 24 anys i en l'altre els vàrem triar com a aliats. Cada lloc és un món, i cada persona també.

Jo personalment espero que els llistons estiguin més alts ara, especialment a Masnou... i crec que a Esquerra no li ha de fer por la oposició. Ho acostumem a fer molt bé.

Anònim ha dit...

A veure que decideix la militància, company Uribetty !! Però ficar-se en un tripartit on no ets necessari també és un suïcidi...

Anònim ha dit...

Portabella l'ha encertat, a veure si a Girona ERC també veu la llum, a més aquí un altre tripi és possible

http://cat.bloctum.com/girona2007/