2.7.06

El Punt entrevista Joan Puigcercós

'Ja era hora de plantar-se'.

ERC es llança a recuperar perdut pel 'no' al referèndum, tornant a sumar esforços i complicitats.

Segons Puigcercós, 'Hem d'impedir un pacte de CiU amb el PP o amb el PSC' i 'qui trenca el Tinell és el PSC'.

El Consell Nacional republicà ha aprovat finalment el tiquet electoral Carod-Puigcercós que concorrerà a les properes eleccions al Parlament aquest octubre, ratificant la proposta de l'executiva. El missatge del Consell és el d'unitat, descartant la proposta de'n Carretero de fer un Congrés abans de les eleccions: "tots plegats ens hem de posar les piles i anem a una mobilització màxima", així ho ha expresat Carod, i també ha deixat clar que a més de l'electorat que pogués dubtar de recolzar esquerra després de la posició al referèndum, ERC anirá a cercar també el seu electorat potencial, tot centrant-se en explicar l'obra de govern fent propostes innovadores i engrescadores.

A més de la sessió i dels debats del Consell Nacional, s'han engegat les piles electorals d'Esquerra. Segons Carod, "no només presentem un programa electoral, sinó que també presentarem un programa de Govern". Es vol potenciar l'espai catalanista i d'esquerres "no identificable amb cap altra força".

També l'entrevista a Joan Puigcercós avui a El Punt és molt clarificadora respecte de les posicions d'Esquerra i l'enfocament de la propera campanya.

Puigcercós reconeix que el greu error d'ERC respecte del referèndum va ser haver pres la decisió massa tard, però "no podia demanar el sí" i "havia d'aguantar". Creu que la militància va corregir la tardança en fixar una posició. També ha deixat anar un missatge important: "si l'esquema és que no podem coincidir mai amb el PP, aquest i el PSOE es repartiran el joc i amb aquest argument sempre guanyarà el PSOE. Coincidir amb el PP és una cosa i una altra pactar-hi com ha fet CiU".

En referència a l'obra de govern, creu que "la gran mancança és no haver sabut explicar tot el que s'ha fet" i "en aquesta campanya hem de ser capaços d'explicar-ho molt bé".

Puigcercós diu que cal superar el llistó dels resultats actuals malgrat l'estabilitat del mapa polític català "farem una campanya per intentar-ho. Serà radicalment diferent al que han fet els partits polítics de Catalunya fins al moment". L'equidistància es mantindrà "perquè som un partit independent. No depenem de ningú, ni del PSOE ni de sopars d'empresaris" i "cal recordar que qui trenca el Tinell és el PSC quan fa esmenes l'endemà d'aprovar-se el text al Parlament".

Després de les eleccions "hem d'intentar impedir un pacte entre PP i CiU" i "un pacte PSC-CiU", alhora que descarta que ERC vulgui quedar-se a l'oposició perquè "l'objectiu d'un partit és governar per fer polítiques".

El Secretari General d'ERC preveu una campanya espanyolitzada, com la del referèndum. Al PSOE "no li interessa que governi el PSC perquè entren en conflicte", "ells voldrien un president de la Generalitat submís com el de qualsevol comunitat governada pels socialistes. I amb Maragall no ho han aconseguit. La pregunta és si ho aconseguiran amb Montilla."

També cal destacar que Joan Puigcercós recolza en Joan Ridao com a futurible candidat al parlament espanyol.