10.11.07

L'engany Chacón: El PSOE rebaixa els ajuts al lloguer

Chacón reapareix...
al Meeting Point!


Aquests dies s'ha fet la foto amb els carronyaires immobiliaris, apareixent en públic d'una forma discreta després del caos ferroviari del seu govern. D'altra banda, els ajuts al lloguer que va anunciar la ministra d'habitatge es queden en res perquè una esmena del mateix partit socialista els ha fet inaccessibles.

Dimecres la Ministra de Vivienda Carmen Chacón, candidata del PSC-PSOE a les eleccions espanyoles d'aquesta primavera, va anar a obrir el saló immobiliari Barcelona Meeting Point, aquí al costat de casa meva. En unes no poc controvertides declaracions al costat de l'alcaldito i dels capos de Fadesa, Urbis i Núñez&Navarro, afirma recolzar el sector immobiliari "treballant per facilitar terreny assequible" a les promotores. D'altra banda, molte parole del problema de l'accés a l'habitatge que contrasta amb les escasses solucions que presenta el seu partit, i mentre els propis professionals de l'especulació a gran escala parlen de crisi, ella no s'hi ha volgut mullar.

I no parlo en va. Recordeu les deduccions pel lloguer d'habitatge anunciades a bombo i plateret a l'entrada dels Pressupostos de l'Estat per la pròpia Chacón i aplaudits pel Zapatero? Els ciutadans amb ingressos inferiors als 28.000 euros anuals -és a dir, principalment joves mileuristes i classes mitjanes treballadores- podríem descomptar fins al 10.05% de l'import anual del lloguer al IRPF que ens sagna l'estat espanyol.

Això anava acompanyat amb uns límits racionals que no permetrien als que ténen més recursos beneficiar-se d'aquests ajuts, com tampoc permetria trampes fiscals fàcils ni macrodeduccions: el límit a deduïr éren uns 9.000 euros d'import màxim del lloguer (això es tradueix en pagar uns 900 euros menys d'impostos). A més que 28.000 euros anuals acaben sent uns 24.000 nets, un sou una miqueta per sobre de la mitjana per a una sola persona -que tampoc salvaria de dificultats- però massa just per a una parella o una família monoparental.

Doncs el propi PSOE ha introduït una esmena als PGE que, a la pràctica, suposa buidar de fons, de contingut i d'efectes a aquest ajut. És una esmena gradualista que rebaixa els supòsits: només amb uns ingressos de 12.000 euros anuals (qui sobreviu amb això?) pot optar a la deducció completa (906€), mentre que un llogater amb ingressos de 24.000 euros queda a l'altre extrem i només s'hi podrà deduïr 1,5 euros.

Efecte?
1- Ens quedem com estàvem: els lloguers mitjos corren entre els 800 i 900 euros mensuals per a pisos sense luxes, i això ja suma la renda 12.000 anual. Ningú pot sobreviure dedicant més del 70% de la renda familiar a l'habitatge, així que fem números i veurem que estem més aprop de les deduccions de 1'5 euros que de 900.
2- O, com diu la OCU, hi haurà qui declari que cobra 12.000 i paga 11.999 en lloguer.

Mentrestant, seguim amb les deduccions a la compra de l'habitatge nou i les supressions d'impostos de patrimoni, mesures que l'únic que aconsegueixen és apujar els preus. Un cop més es demostra que el PSOE no té polítiques creïbles d'accés a l'habitatge i que el poc habitatge protegit -jo en dic de loteria- que construeix, a Catalunya no el fa. Aquesta és una altra ministra de Zapatero que dorm tranquil·la mentre el ciutadà pateix el seu ministeri. Gràcies Chacón!