25.7.07

L'apagada elèctrica

Ja van tres dies sense llum

I encara no saben quan podran tenir reparada l'avaria del transformador. Des de dilluns a mig matí, quan va afectar gairebé la totalitat de la ciutat, a data d'avui, encara queden 50.000 persones sense llum elèctrica als districtes del norest. Respostes? Poques: grups electrògens cremant bentzina als carrers de l'eixample, REE i Endesa passant-se les pilotes i una administració estatal responsable de no haver posat el fil a l'agulla davant la manca d'inversió per substituïr infrastructures obsoletes.

La ciutadania respon. Els afectats han sortit al carrer i s'han manifestat amb cassolades no només per exigir el servei i una justa compensació, també contra la inoperància de les empreses responsables -aquestes cobren les seves tarifes sí o sí- i la inacció de les administracions -un Joan Clos ministre d'Indústria que no s'ha volgut mullar ni tan sols per fer veure que està al costat de la gent, i se suposa que aquest exalcalde havia de vetllar per la ciutat al seu nou càrrec-.

D'aquí se'n deriven respostes i conseqüències polítiques.
Esquerra proposa una indemnització de 30€ per cada sis hores de tall, que és mínima, però fa més justícia que res. CiU i PP demanen suspendre la celebració dels 20 anys dels Jocs Olímpics, cosa que em sembla raonable. Socialistes demanant rebaixar el consum elèctric -com si això arreglés el cablejat-. La Mayol que ara ja no es fa la foto amb Red Eléctrica Española ni amb Endesa, perquè no queda bé. Clos que el forçen a anar al parlament a explicar-se... es constata doncs que socialistes i iniciativa estan molt descol·locats en aquesta crisi.

I se'n parla poc, però hi ha moltes empreses que han hagut de llençar el seu gènero i que a hores d'ara encara no poden atendre els seus clients. Qui se'n farà càrrec, d'això?

Respecte de l'infrastructura, que és l'eix del problema, el ministret ha reconegut que és deficient. A això REE ha respost que han invertit més que mai a Catalunya -bé, això no és gaire difícil, 1 sempre és més que 0; fa trenta anys que no es posa un duro-, però el que compta és que hi ha un elevat risc d'avaries per maquinària obsoleta... i ha hagut d'haver una apagada a la capital del país perquè es despertin les consciències. Ara bé, amb l'estructura administrativa actual depenem de l'estat com a regulador i de l'empresa estatal com a responsable, i la llunyania fa que les responsabilitats es dilueixin: dubto molt que gaire gent deixi de votar socialista.

PD. 50.000 persones no ténen llum encara, 100.000 hem patit apagades. Fem el favor de no fer ostentacions llumíniques amb la Sagrada Família, l'Agbar i les celebracions olímpiques, si us plau.
PD2. Endesa ha guanyat 1.255 milions d'euros els sis primers mesos de l'any. On son?