19.1.07

Frau urbanístic al Masnou

DOGI retallarà més plantilla.

Malgrat la promesa de l'antic govern convergent de Josep Azuara, l'empresa masnovina més internacional està desinvertint al Masnou. CiU va permetre al propietari de l'empresa Josep Domènech canviar la qualificació de dues illes al centre, on s'hi construiran pisos, venent als masnovins la moto de que era necessari per mantenir els llocs de treball. Doncs ara tenim un senyor que s'ha fet més ric a costa de tots i una empresa que va eliminant treballadors poc a poc.

Després de llegir la notícia al Punt, penso que ha quedat comprovat que l'excusa convergent de 'protegir els llocs de treball' era absolutament barata.

DOGI, empresa a la qual les coses no li van malament -l'any passat va comprar la firma americana EFA- segueix acomiadant treballadors de la planta del Masnou -la d'origen però la que menys els importa- per augmentar la rentabilitat total. Ara, al 2007, com també ho va fer l'any 2004, per estalviar cinc milions d'euros. Està invertint en factories asiàtiques de païssos desregulats on no ha de pagar impostos pel que contamina ni garantir sous dignes al seu personal.

Això no és cap sorpresa per ningú que conegui com està rutllant això de la globalització i la deslocalització: empreses industrials que en comptes d'invertir en i+d per augmentar la productivitat, inverteixen en mà d'obra barata a païssos de nivell de vida tercermundista. Però el que sí és important és que desmenteix les grans paraules de l'excalcalde Azuara i l'exregidor d'urbanisme Llorenç Birba, cedint a totes les pretensions del propietari de DOGI Josep Domènech respecte a la requalificació dels terrenys del centre: l'heu deixat fer el que volia amb els terrenys i segueix fotent treballadors al carrer.

A hores d'ara encara no he vist cap comentari sobre el tema al bloc del treballador de DOGI Jordi Ballvé -company blocaire, masnoví i convergent-.

LA 'TUPINADA URBANÍSTICA'

La cosa va anar així: els famosos terrenys són dues illes de l'Eixample del Masnou -o zona centre, com li volgeu dir, jo n'he estat veí-, en plena centralitat neuràlgica del poble, i que són propietat única de l'empresari Josep Domènech -i no de l'empresa, a la qual ell lloga els terrenys-. D'entrada, l'únic beneficiari aquí ha estat el sr Domènech a títol particular i no l'empresa. Beneficiari de què? D'una requalificació milionària per la qual se li permet fer una gran edificació de pisos en ple centre -amb totes les previsions legals d'espai lliure públic (una plaça), un equipament i algun habitatge social-, que li aportarà uns beneficis personals exagerats, i qualificant d'industrials uns terrenys vora el Camí del Mig i la Riera de Teià per tal de traslladar-hi la fàbrica (o el que quedi d'ella després de la desinversió que fa DOGI). Val a dir que el govern de PSC-ERC-ICV que va substituïr al de CiU-PP ha augmentat l'ús social del terreny malgrat que s'ha mantingut la operació, amb la qual mai no hi he estat conforme.

Serveixi aquesta anotació com a recordatori: al sr Domènech, a DOGI International Fabrics i a tots els polítics que varen estar d'acord amb l'operació els importa una merda el Masnou. En especial a CiU del Masnou, que ha dedicat 24 anys a construïr més que no pas a governar... i encara no els he sentit disculpes.