26.6.06

Tàndem o no tàndem?

Tàndem o no tàndem?

Esquerra Republicana ha començat el debat per discutir si és una bona aposta electoral i política incloure Joan Puigcercós, cap del grup parlamentari a Madrid, com a número dos de la llista per Barcelona a les eleccions catalanes.

L'executiva d'Esquerra, reunida a Castelldefels, ha d'acabar de decidir si s'opta per la fòrmula 'tàndem' per reforçar ERC a les eleccions del Parlament de Catalunya que tindran lloc a l'octubre. La mesura, alhora que podria reforçar la candidatura, campanya i acció política d'ERC davant les properes eleccions, deixaria un xic coix el grup parlamentari del Congrés dels Diputats espanyol, que quedaria dirigit per Joan Tardà.

Esquerra, satisfeta per la renúncia de Maragall a presentar-se a la reelecció i, per tant, éssent l'únic referent de l'espai catalanista d'esquerres, prendrà una decisió sobre la seva candidatura entre avui i demà.

Segons Carod i Puigcercós, la fòrmula per situar-los al 1er lloc i 2on de la llista, respectivament, transmetrà un missatge de cohesió interna després del resultat del referèndum on l'opció que defensava el partit no ha estat compartida pel gruix dels seus votants. S'unirien en la llista els dos caps visibles dels corrents del partit a banda de l'exconseller Joan Carretero i els signants del seu manifest (on es demana un Congrés Extraordinari, mesura rebutjada pel partit -lògic, per altra banda, no es poden fer congressos abans de les eleccions si el que es vol és guanyar aquestes-).

A més, tindria una utilitat doble, ja que els ànims de Carod-Rovira no es troben en el seu millor moment després de l'angina de pit que ha patit aquesta primavera. La presència d'ambdós líders al Parlament garanteix bons debats, discursos encesos i el to independentista reivindicatiu propi d'Esquerra, sobretot ara que es perfila una entesa sociovergent que deixaria als republicans com a líders de la oposició.

Puigcercós, no obstant, no dóna per fet aquest tàndem, ja que caldrà concretar l'encaix a la llista i el repartiment de responsabilitats. Respecte el manifest de Carretero, comparteix algunes crítiques però no hi veu alternatives.

Tant Carod com Puigcercós han expressat el seu desitg de canviar el model de presa de decisions -és a dir, l'assamblearisme que permet que qualsevol militant participi amb veu i vot a un Congrés Nacional-, cap a un sistema representatiu.

ERC va recordar que la última experiència de tàndem Carod-Puigcercós va ser a les eleccions del Congrés de 2004 i va aconseguir un sostre electoral de 650.000 vots. A Madrid, s'espera ara una línia molt més dura, condicionant i crítica, d'acord amb una redefinició estratègica.