22.6.06

Llicències de TDT, tupinades

La sociovergència adjudica la TDT a empreses espanyoles.

El repartiment de llicències privades de Televisió Digital Terrestre s'ha resolt pel CAC de forma que els grans grups espanyols n'obtenen la majoria, quedant fora Òmnium i RBA.

Ja va advertir ERC en marxar del govern que caldria estar atents a la concessió de noves llicències. Sembla ser que, en efecte, aquestes concessions no han valorat prou les propostes 'minoristes'.

D'entre els que obtindran llicència al Barcelonès, trobem que n'han aconseguit Urbe TV (Vocento), 25TV (Onda Cero) i Collserola Audiovisual (Prisa), a més del grup Canal Català.

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha atorgat finalment 59 de les 122 propostes presentades, d'acord amb el que informa avui Vilaweb i Tribuna Catalana i . Les guanyadores del concurs poden començar a emetre en quant l'estat espanyol emeti l'autorització final, que podria ser a les acaballes d'aquest 2006.

El CAC i el vot particular de'n Tresserras

El Consell és una institució depenent del Parlament i els seus consellers són escollits per aquest excepte un, nomenat pel govern (si voleu veure qui ha proposat a qui, feu clic). És precisament aquí on rau possiblement la clau de la decisió final, ja que el conseller -a proposta d'Esquerra- Joan Manuel Tresserras no hi està pas d'acord amb la concessió de llicències i ha emès un vot particular força rellevant.

Segons Tresserras, s'ha sobrevalorat en excés les propostes d'operadors vinculats als grans grups de comunicació, concentrades sobretot a les zones metropolitanes, i s'ha infravalorat algunes interessants propostes singulars no vinculades a grans grups. El conseller creu també que les propostes innovadores i de caire local han sortit perjudicades, així com la diversitat de comunicació i difusió cultural.

Ja estàvem alerta

Quan ERC va ser expulsada del govern per no haver capitulat en la qüestió de l'Estatut, durant la roda de premsa envoltat dels consellers ja va advertir que caldrà estar alerta amb les concessions de llicències que es faran, posant en dubte dels interessos que les motivaran i de l'equanimitat de les decisions.

Bé doncs sembla ser que la sociovergència podria haver actuat ara beneficiant els seus propis benefactors, aquells interessos empresarials que realitzen donacions anònimes als partits i que, com es lògic, n'esperen quelcom a canvi. El Grup Canal Català, vinculat a CiU, ha obtingut llicència i això no ha estat casual.

Qui surt perdent? El país, la llengua i la cultura.

+ info: les concessions del CAC

+ info: criteris del CAC