28.6.06

28 de juny, per l'alliberament gai

Dia de l'Orgull

Avui es commemoren els fets d'Stonewall, on la comunitat homosexual es va revoltar contra la repressió policial a la ciutat de Nova York l'any 1969.

Una manifestació a Girona i un petit acte a Barcelona volen ser testimonis d'un dia en que gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals ens fem visibles i reclamem un tracte igual.

I cal encarar aquest 28 de juny des de la perspectiva de, havent obtingut uns canvis legislatius importants però no determinants, cal seguir mobilitzant el teixit social i replantejar els objectius. Perquè encara s'exerceix violència contra les lesbianes, es discriminen als nens 'rars' a l'escola, encara hi ha un risc i una indefensió davant que algú pugui ésser despatxat de la seva feina per la seva opció o condició sexual.

Aquesta és la filosofia de l'Acte (una xerrada-sopar) organitzat per l'associació juvenil l'Armari: replantejar els objectius i centrar l'acció social i política en la igualtat i en la no-discriminació. És evident que les lleis (la llei catalana d'adopcions i la llei espanyola del matrimoni) són un avenç gran i tangible, però això no és una estació final i, a més, cal vigilar que aquesta nova legislació s'apliqui, es compleixi i sigui assumida pels poders públics.

A Girona té lloc una manifestació descentralitzada i unitària, com a preludi de la manifestació central del dia 1 al cap i casal. també és important fer que a comarques la gent pugui sortir al carrer amb llibertat, cosa que no és tan fàcil com a l'àrea metropolitana.

Prèviament, a les Terres de l'ebre també s'ha organitzat la Diada per l'Alliberament (en altres dates, però: 22-23-24 de juny, per no fer-lo coincidir), organitzada per l'Armari amb el suport dels governs locals i la Generalitat. Ha estat un èxit sense precedents.

La temàtica d'aquest any és la gent gran, homossexuals grans que han patit la repressió i la discriminació durant tota la seva vida, i que també volem que puguin viure-la en llibertat.

Cartell de la Comissió unitària 28 de juny

Cartell de l'Associació l'Armari, organitzadors de la Diada a les Terres de l'Ebre